Rolex Saatler Neden Pahalıdır?

Rolex marka saatler neden pahalıdır?

Kime sorarsanız sorun, dünyanın en önde gelen kol saati markasının Rolex olduğunu söyleyecektir. Öyle ki, zaman içinde bir statü sembolü ve lüks marka hâline gelmiştir.

Peki bu nasıl olmuştur?

Önce Rolex’in ne kadar pahalı olduğuna bakalım.

En ucuz Rolex saat Oyster serisindedir, kadınlar için üretilen saatin 5000$ fiyatı vardır. James Bond Submariner yaklaşık 7000$ iken, Daytona serisinde 50000$ fiyatında saatler de mevcuttur.

Rolex’in kurucusu Hans Wilsdorf, İsviçre’den Londra’ya saat getirtip satıyordu ancak o dönemki saatler zamanı doğru ölçmüyordu. Wilsdorf’un hayali, zamanı hassas ölçen şık saatler üretmekti.

Bu hayali için İsviçre’ye gitti ve 1908’de Rolex’i kurdu. İsim olarak Rolex’i seçme sebebi, bütün dillerde kolay telaffuz edilebilmesiydi. Bu bile düşünülmüş, bakar mısınız?

Rolex üretime başladı, 2 yıl sonra yani 1910’da İsviçre’deki resmî saat derecelendirme kuruluşu tarafından “İsviçre Hassasiyet Sertifikası” aldı.

1914’te ise Büyük Britanya’daki bir kuruluş tarafından “A Sınıfı Sertifikası” aldı. İlginç olansa şuydu: A sınıfı sertifika almaya sadece bazı gemi kronometreleri layık olabiliyordu, yani Rolex o kaliteyi kol saatine sığdırmıştı. Ondan sonra Rolex, kaliteyle anılan bir marka hâline gelmeye başlamıştı.

Rolex 1926’da ilk su geçirmez saati, Oyster’ı üretti. O yıl, bir İngiliz yüzücü, kolundaki Rolex’le Manş Denizi’ni boydan boya geçti. Saat, 10 saatlik bu macera sonrasında bile tıkır tıkır çalışıyordu. Bu, Rolex’in başarılı pazarlama stratejisinin bir ürünüydü.

Pazarlama çalışmaları bununla bitmiyordu. 1933’te Everest’i keşfe çıkan pilotlar Rolex takıyordu. 1935’te Sir Malcolm Campbell, karada ulaşılan en yüksek hıza yani saatte 450 km’ye ulaşırken kolunda yine Rolex vardı. Sir Edmund Hillary de Everest’e tırmandığında Rolex’i kolundan eksik etmemişti. Bu gibi olayların sonucunda Rolex; maceracıların, üstün başarı gösterenlerin, rekor kıranların yani kısacası kazananların saati olarak görülüyordu.

Bütün bu geçmişin yanında Rolex bugün de en kaliteli saati üretmek için gereken neyse yapmaktadır. Üretilen her saat hem iç hem dış değerlendiriciler tarafından tahlil edilmektedir.

Her Rolex günde sadece -2/+2 saniye şaşmaktadır, oysa en sıkı standartlar bile -4/+6 saniye şaşama payına müsaade etmektedir.

Bu kaliteyi yakalamak masraflıdır. Saat parçaları çok küçüktür, insan eliyle yerleştirilir ve üretim sırasında hata oluşma ihtimali çok yüksektir. Saat parçaları özel bir tür çelikten üretilir, maliyeti yüksektir.

Rolex, yılda yaklaşık 1 milyon saat üretir. Satılan saatler ise genellikle değerini kaybetmez. 10000$’a aldığınız bir Rolex’i 10 yıl sonra elinizden çıkarmak istediğinizde muhtemelen daha yüksek fiyata alıcı bulursunuz.

Özetle, Rolex’te mühendislik ve sanat birleşmiş, zengin bir geçmiş sayesinde de marka değeri meydana gelmiştir. Anlayacağınız Rolex, boşuna Rolex olmamıştır.

Yazının kaynağı alttaki videodur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir