Otomatları bilirsiniz: Bozuk parayı atarsınız ya da kağıt parayı yerleştirirsiniz, makine de size istediğiniz ürünü verir. İşte bu otomatların ülke nüfusuna oranla en fazla olduğu ülke hangi ülke biliyor musunuz?
Japonya.
Japonya’da her 23 kişiye bir adet otomat düşüyor.
Robotlarıyla nâm salmış bir ülke için şaşırtıcı değil belki ancak “otomat bolluğu”nun tek sebebi robotlara olan düşkünlük değil.
Japonya’nın yaş ortalaması 46, Türkiye’nin 30. Bu da iş gücünün pahalı olduğu anlamına geliyor: Çalışacak insan yok! Zaten yetersiz olan iş gücünü “sakız ver-para al” gibi niteliksiz işlerde tasarruf etmek aptalca olacağından bu gibi işleri makineye devretmişler.
Japonya’da insan yoğunluğu özellikle şehirlerde çok yüksek. Nüfusunun %93’ü şehirlerde ikâmet ediyor. Dolayısıyla kiralar da oldukça pahalı. Hâl böyle olunca dükkân kiralamak yerine yolun üzerine küçük bir otomat atmak daha uygun oluyor.
Otomatlar sadece üç-beş tür ürünü sağlamaktan ibaret bir iş yapmıyorlar Japonya’da. Otomatlaştırılabilecek her şey otomatlaştırılmış. Otomatı kullanarak çorba da alabiliyorsunuz kahvaltılık da, otobüs bileti de. Taksilerin kapıları bile otomatikleştirilmiş; taksici bir düğmeye basıyor, kapı açılıyor ve iniyorsunuz.
İşler otomatlarla hallolduğu için bozuk para ve nakit kullanımı yaygın. Bu yüzden kredi kartı kültürü henüz Japonya’da yerleşmemiş.
Bütün bu otomatlaşmanın yanında el sanatlarına, elle yapılan ürünlere de büyük rağbet var. İnsan eliyle demlenmiş çay, özel hazırlanmış kahve daha makbul.
Japonya için otomat konusunun özeti şu; yaşlı ülke, pahalı iş gücü, robot düşkünlüğü, cepte bol bol bozuk para…
Yazının kaynağı alttaki videodur.